ساختار اجرای روف گاردن

آنچه قرار است مطالعه کنید

ساختار اجرای روف گاردن

در حالت کلی ساختار اجرای روف گاردن ها به چهار دسته اصلی بام‌های سبز گسترده، نیمه متراکم ،متراکم و شیب دار تقسیم می‌شوند. در ادامه به اختصار به بررسی ویژگی های هر یک از این گروه روف گاردن ها می پردازیم.

روف گاردن گسترده (Extensive)

بام‌های سبز گسترده یکی از ساختارهای اجرای روف گاردن که پراکندگی بارهای ناشی از اجرای بام سبز به صورت یکنواخت و به میزان کم در کل سطح بام پخش می‌شود. عموماً در این گروه بام‌های سبز، سطوح بام با گیاهان پوششی و با نیاز به حداقل عمق خاک پوشیده می‌شوند. این نوع روف‌گاردن به دلیل پوشش گیاهی کمتر، به‌عنوان یک گزینه ساده و سریع برای روف‌گاردن در نظر گرفته می‌شوند. اما محدودیت‌هایی نیز وجود دارد، به عنوان مثال محدودیت پوشش گیاهی.

مزایای بام‌های سبز گسترده عبارتند از:

  • سرعت اجرای بهتر و سریعتر نسبت به سایر انواع روف‌گاردن‌ها
  • هزینه اجرای پایین‌تر نسبت به سایر روف‌گاردن‌ها
  • وزن کمتر نسبت به سایر روف‌گاردن‌ها (حدود ۸۰ کیلوگرم بر مترمربع در حالت اشباع)
  • قابلیت طراحی‌های گیاه‌محور و منظرمحور
بام سبز گسترده

روف گاردن نیمه متراکم (Semi Intensive)

ساختار اجرای روف گاردن به صورت نیمه متراکم، شامل کشت گیاهان با حجم ریشه بیشتر و دارای عمق بستر کاشت بالای ۳۰ سانتی‌متر تا ۱ متر است. این نوع بام سبز، قابلیت اجرای متنوع‌تر و تقسیم بار بر اساس ساختار سازه را داراست.

روف‌گاردن‌های نیمه متراکم، که در برخی از سایت‌ها به اشتباه به نیمه متمرکز نیز معروف هستند، عبارتند از آن دسته از روف‌گاردن‌هایی که پراکندگی بارها بر روی سطح بام به صورت یکپارچه صورت نپذیرفته است. عموماً این گروه روف‌گاردن‌ها که دارای طرفدار بیشتری نیز هستند، بر اساس کاربرد، ساختار سازه و سایر محدودیت‌ها و مزیت‌ها طراحی و اجرا می‌شوند. در روف‌گاردن‌های نیمه متراکم، مهارت طراحی و استفاده بهینه از فضاها با توجه به ساختار سازه، مهم‌ترین چالش اجرایی می‌باشد.

روف گاردن نیمه متراکم

بین مزایای بام سبز نیمه متراکم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت طراحی های خلاقانه و توزیع بار بر اساس ساختار ساختمان
  • قابلیت استفاده از انواع گونه‌ها و دسته‌های گیاهی
  • قابلیت مرتفع کردن نواقص سازه‌ای، مانند رایز ها، نورگیر ها و…

روف گاردن متراکم (Intensive)

ساختار اجرای روف گاردن به صورت متراکم، به دلیل ظرفیت خاک بیشتر، قابلیت استفاده از گیاهان با احتیاج به عمق خاک زیاد را دارند. یکی از مزایای این نوع سازه‌ها، عدم محدودیت در انتخاب نوع گیاهان است. برای جلوگیری از خسارت به سازه، باید میزان بار ناشی از رویت گیاهان از قبل محاسبه شود.

 یکی از ویژگی‌های اصلی روف‌گاردن‌های متراکم، ساختار طبیعت‌گرایانه آن‌هاست که کلیه محدودیت‌های کاشتی و گیاهی را از پیش رو برمی‌دارد. علاوه بر این، به دلیل ساختار متراکم روف‌گاردن‌ها، عایق مناسبی برای صوت و گرما هستند و ضمن حفظ سرمای زمستانی، در تابستان نیز به خنکی کمک می‌کنند.

بام سبز متراکم

روف گاردن شیبدار

بام سبز شیبدار

ساختار اجرای روف گاردن به صورت شیب‌دار، به بام‌های سبزی گفته می‌شوند که شیب آن‌ها بالای 15 درجه است. وجود شیب در این نوع بام‌های سبز، باعث ایجاد چالش‌های اجرایی در امر تثبیت خاک و بستر کشت می‌شود. این نوع بام‌های سبز، قالبا با ساختارهای گسترده اجرا می‌شوند و بیشتر در اروپا برای بخشی از بام‌های شیب‌دار رو به آفتاب استفاده می‌شوند.

برای مشاهده همه مقالات کلیک کنید.