عایق بام سبز ، به تازگی در شهرهای پرهیاهو به منظور بهبود کیفیت هوا و افزایش فضای سبز در پشت بام ساختمان ها و آپارتمان ها، بام سبز، روف گاردن یا گرین روف ایجاد می شود. برای ایجاد بام سبز باید عایق مناسبی با حداقل جذب آب و مقادیر بالای R در نظر گرفت.
یکی از مهمترین مراحل اجرای روف گاردن آب بندی سقف می باشد. برای جلوگیری از ورود آب به داخل ساختمان، سقف بیشتر بام ها به نوعی شرایط ضد آب نیاز دارند. آب بندی سقف بام سبز باید یک لایه مستحکم اما انعطاف پذیر ایجاد کند، که تحت شرایط آب و هوایی شدید و حرکت های فیزیکی یا حرارتی سازه از بین نرود. در ادامه با ما همراه باشید تا با عایق بام سبز بیشترآشنا شوید.
عایق بام سبز
عایق بندی بام سبز، نوعی غشاء ضد آب می باشد که شامل یک لایه تک است. عایق بام سبز انعطاف پذیر بوده و بر روی پشت بام آپارتمان ها و ساختمان ها نصب می شود. قیر، الاستومر، PVC و مواد مشابه از مواد تشکیل دهنده ی عایق بام سبز هستند. غشاء ضد آب را می توان بر روی سقف ها و تراس ها که شیب کمتر از 15 درصد می باشد، بدون در نظر گرفتن نوع ساختمان نصب نمود. در واقع بام سبز، چندین لایه برای اجرا دارد. اجرای این لایه ها باعث می شود که به سقف آسیب وارد نگردد و رطوبت نفوذ نکند.
لایه های بام سبز
ساختار سقف، لایه ضد آب، لایه حفاظتی (ضد ریشه)، لایه زهکشی، برگه فیلتر و بستر رشد از لایه های بام سبز هستند.
1- بام سبز شامل گیاهانی می باشد که در لایه بستر رشد کرده و این لایه نسبت به نوع گیاه از چند سانتی متر تا بیش از یک متر متفاوت است.
2- در لایه زیرین گیاهان، لایه محافظ یا فیلتر قرار دارد. این لایه از نفوذ ذرات و مواد خاک به لایه های بعدی جلوگیری می کند، تا این ذرات مسیر زهکشی را مسدود نکنند.
3- لایه بعدی، لایه زهکشی است. این لایه آب اضافی از آبیاری گیاهان را خارج می کند، تا هم گیاه محیط مناسب تری داشته باشد و هم به بام آسیب وارد نگردد.
4- بعد از لایه زهکشی، لایه ضد ریشه قرار دارد که از نفوذ ریشه به کف جلوگیری می کند. زیرا ریشه ی بعضی از گیاهان قوی می باشد که ممکن است از لایه ها و بام نفوذ کنند.
5- در آخر لایه ضد آب یا عایق بام سبز وجود دارد. این لایه مهمترین بخش زیرسازی می باشد. به همین دلیل، در ابتدا باید بر روی سقف به طور کامل عایق بندی انجام شود، تا به هیچ وجه آب به داخل ساختمان نفوذ نکند. عایق بام سبز، انواع مختلفی دارد. گاهی بعضی از سقف ها نیاز دارند تا به طور کامل قیرگونی شوند که نسبت به آن فضا تعداد لایه قیر و گونی مشخص می شود. اما در بسیاری از موارد برای عایق رطوبتی (عایق بام سبز) از پرایمر استفاده می کنند.
نحوه اجرای عایق بام سبز
عایق بام سبز، ایده ای نو و امروزی در طراحی ساختمان می باشد که بر پایه ایجاد فضای سبز بر روی پشت بام، تراس ها، سقف پارکینگ و … شکل گرفته است. اجرای عایق بام سبز یا ایزوگام ضد ریشه، روش های گوناگونی وجود دارد. روف گاردن گسترده، متمرکز و پرتابل (مدولار) از این روش ها می باشند.
انتخاب شکل و ابعاد طراحی این فضاهای سبز به عوامل مختلفی مانند سازه و اسکلت ساختمان از نظر تحمل بارهای وارد شده بستگی دارد. از دیگر عوامل تاثیر گذار می توان به وزن روف گاردن، کاربری ساختمان، مساحت مورد تقاضا برای طراحی، شرایط اقلیمی و جوی محل ساختمان و در نهایت به سلیقه و هزینه مالکین اشاره نمود.
مزایای استفاده از عایق بام سبز چیست؟
1- حفظ زیبایی و ارتقای سلامتی در ایجاد فضای سبز و انطباق با طبیعت
2- رسیدن به آرامش، به دلیل طراحی فضای سبز از بهترین نمونه ها و پوشش گیاهی
3- کاهش آلودگی